Epoksi reçine nasıl hazırlanır? Epoksi nasıl hazırlanır?
06 Aug
0 Yorumlar
62070 Görüntülemeler
Epoksi reçine nasıl hazırlanır? Epoksi nasıl hazırlanır?
HAZIRLAMA
- Epoksi reçine ürünlerimiz A ve B komponentlerden oluşur. A komponentimiz epoksi, B komponentimiz ise sertleştiricidir.
A ve B komponent, ürün kullanım kılavuzunda belirtilen ölçülerde hesaplanarak karışımın yapılacağı temiz ve kuru bir kaba aktarılır. Bu oran kullandığınız epoksi reçine türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin: EPOMAX 102 FUN Ekstra Şeffaf Hobi Epoksi Reçine ürünümüz için doğru olan oran 2:1 yani 2 oran epoksi reçineye 1 oran sertleştiricidir.
- Karışım oranı ağırlıkça hesaplanmalı ve karışım ayarlanırken hassas terazi kullanılmadır. Bardak ya da şırınga gibi araçlar kullanılarak hacim bazlı ölçüm hesaplamaları yapılmamalıdır. Örneğin: Epoksi reçine/sertleştirici oranı 2/1 olan bir karışım için 2 bardak epoksi/1 bardak sertleştirici kullanımı tamamen yanlıştır! Bu durum, epoksi reçine ve sertleştiricinin yoğunluklarının farklı olması sebebiyledir. Bahsi geçen 2/1 oranı için doğru olan ölçüm, 200 gram epoksiye 100 gram sertleştiricidir.
- Karışım için doğru oranlar hesaplanıp epoksi reçine ve epoksi reçine sertleştiricisi temiz ve kuru bir kaba döküldükten sonra karışım yavaşça ve aynı yöne olmak suretiyle yaklaşık 5-7 dakika karıştırılmalıdır.
- Eğer epoksi reçine renklendirilmek isteniyorsa karışım şeffaf bir görünüme kavuştuktan sonra epoksi pigmenti eklenir. Pigmentler hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Epoksi Reçine Hangi Boya İle Renklendirilir?” başlığına bakabilirsiniz.
- Karışımın mikserle karıştırılması hava kabarcığı miktarını arttırabileceğinden işlemin tahta yahut cam bir çubukla yapılması tavsiye edilir.
- Epoksi reçine soğuk hava şartlarında kristalleşebilen bir maddedir fakat bu durum ürünün yapısını kalıcı olarak bozmaz. Epoksi reçineyi şişesiyle beraber ılık su dolu bir kabın içinde yahut bir ısı kaynağının yanında beklettiğiniz takdirde bu kristalleşme giderilir.
UYGULAMA
- Karışım, şeffaf bir görünüm elde edilene kadar karıştırıldıktan sonra döküm yapılır.
- Döküm için uygun ortam ısısı 18-24 derece arasında olmalıdır.
- Tek seferde yapılabilecek maksimum döküm kalınlığı her ürün için farklıdır. Ürününüzün kullanım kılavuzunu okuyarak uygun döküm kalınlığını öğrenebilirsiniz.
- Epoksi reçinede baloncuklar oluşabilir. Bu baloncukların büyük bir kısmı dökümden sonraki 1-2 saat içerisinde kendiliğinden yüzeye çıkacaktır. Bu sürenin sonunda gerek görülmesi durumunda düşük bir ates kaynağı (çakmak, pürmüz vb.) ile yüzeydeki hava kabarcıkları alınabilir. Fakat epoksi reçine yapısı itibariyle ne döküm esnasında ne de dökümden sonra çok yüksek ısılara maruz bırakılmaması gerektiğinden dikkatli olunmalıdır. Yüksek ısı sonucunda sararma vb. durumlar görülebilir.
- Ürünün ilk dokunma süresi 8-12 saatken tam kuruma süresi ortalama 24 saattir ama bu süreler kabın genişliğine, kabın yüksekliğine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Döküm esnasında ortamın maksimum 25 derecede tutulması, jelleşmeden sonra ise ürünün sıcak bir ortama bırakılması kuruma süresini hızlandırır.